11 Temmuz 2016 Pazartesi

Kameramdan İzmir - Selçuk / Ayasuluk Kalesi ve Yedi Uyuyanlar Mağarası

Kale, Anadolu ve dünya arkeolojisinin en önemli merkezlerinden Efes’in hem ilk hem son yerleşim alanı olan Ayasuluk Tepesi’nde yer alıyor.

 

    


 


      

      


   




Yedi Uyuyanlar Mağarası

Efsâneye göre Decius (Dakyus) zamanında yedi veyâ sekiz Hristiyan genç devrin putperest inançlarına kurban edilmekten korkarak yaşadıkları yerin yakınlarındaki bir mağaraya sığınırlar ve üzerleri kapatılır. Orada mucizevî bir uykuya dalarlar.[3] Bu kişilerin adları, bir rivâyete göre Maximilian, Iamblicus, Martinian, John, Dionysius, Exacustodianus ve Antoninus'tu.[4] Başka kaynaklarda başka isimler rivâyet edilir. Bu mağaraya gelen askerler şaşkınlık içinde geri dönerler. Bunun üzerine komutanları mağara girişinin taş ve harçla kapatılmasını emreder. Burada "Yedi Kâfir'in ölüme terkedildiklerini" bildiren bir levhâ bırakarak giderler.

.
Yedi Uyurlar'ın üzeri kapatıldıktan yaklaşık 184, 200, veyâ 230 sene sonra mağaranın yer aldığı arsanın maliki, işçileriyle birlikte mağara girişini açar ve Yedi Uyurlar ile karşılaşırlar. Iamblicus, şehre ekmek almaya gider ve Meryem oğlu İsa'nın adının şehirde serbestçe anıldığını farkeder. Decius zamanından kalma paralarla alışveriş yapmaya çalışır. Psikoposun karşısına çıkarılırla. Hikâyelerini dinleyen piskopos bunun bir mûcize olduğunu dile getirir. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder